Brioška

by Zuzka Koščová
8 mesiacov ago
322 Views

Hello všetci zainteresovaní,

dlho sme si nepísali, nefotili, uhorková sezóna v plnom prúde.. a tak po dlhej odmlke chutná brioška, až z ďalekého Francúzska !

Kto vo Francúzsku bol, určite okoštoval miestne pečivo. Och, ťažko opísať slovami.. nebudem klamať, doma si francúzsku briošku neupečiete, môžete sa k nej len priblížiť, viac či menej. S týmto receptom budete blízko cieľa.. 🙂

Je plná masla, vajec. Určite to nie je diétny počin, avšak v nedeľu na raňajky bude stáť za hriech. Avšak, musíme sa pripraviť večer vopred, cesto kysne v noci v chladničke. Poďme na to !!

Potrebujeme:

  • 300g polohrubej múky
  • 150g hladkejmúky
  • 4 vajcia
  • 250g masla
  • lyžičku soli
  • 20g čerstvého droždia
  • 40g cukru
  • 60ml mlieka

Droždie rozmrvíme do vlažného mlieka, pridáme cca 5g cukru a necháme trošku narásť. Do misy robota preosejeme múku, soľ a rozšľahané vajcia. Na záver tejto prvej časti pridáme kvasnice, ktoré nám po chvíľke v mlieku narástli. Robot spustíme najskôr na pomalé otáčky a necháme ho miesiť. Po minútke-dvoch zvýšime rýchlosť a miesime cca 5 minút. Medzitým si vyšľaháme ručným mixérom maslo s cukrom do peny. Maslo pridáme k cesto, ktoré sa miesi v robote a necháme miesiť cca 10 minút. Hotové cesto je hladké a lesklé. Prikryjeme útierkou a pri izbovej teplote necháme kysnúť hodinu a pol.

Odpočinuté nakysnuté cesto opäť robotom premiesime, 2-3minútky a prikryté ho dáme na noc kysnúť do chladničky.

Ráno si privstaneme, keďže nás čaká ešte kus práce.

Cesto rozdelíme na 5 rovnakých kusov. Formu vymastíme maslom. Z každej časti urobíme guľku a guľky natesno vložíme do formy. “Na striedačku”, jednu vľavo, jednu vpravo, zas vľavo, vpravo.. Potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali trochou mlieka a necháme ešte podkysnúť 1,5 hodiny.

Rúru vyhrejeme na 220 stupňov, briošku vložíme do rozpálenej rúry a 15 minút pečieme pri tejto vysokej teplote. Po 15 minútach znížime teplotu na 160 stupňov a pečieme 50 minút.

That´s it! Necháme vychladnúť, vyberieme z formy a natierame maslom, lekvárom, medom…. waaaa…

Tak dobrú chuť 🙂

..chudera cínia na fotke, zostala bez stopky.. ale zachránila som ju. Detiská… :O

peknú nedeľu,

Z.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.