Buchty

by admin
5 rokov ago
479 Views

Pamodaj šťastia milí pocestní! 🙂
Dnes úplne nečakaný post. Nemala som ho vôbec v pláne, ale v chladničke na mňa kukla kocka kvasníc a .. bolo! Buchty. Ako z rozprávky. Z jednej z mnohých, v ktorej sa Janko či Jurko do sveta vybrali a babka či mamička im do šatky zabalila na cestu .. 🙂 A keď im bolo krušno, občerstvili sa.
Aspoň tak si tie ozajstné – rozprávkové buchty predstavujem ja.
Nechápem, ako som sa mohla niekedy kysnutého cesta báť.. ako z predošlých receptov vidíte, je to veľmi jednoduch´é. A návykové..

Tak vám to hneď prezradím. Potrebujete:

500 g polohrubej múky
2 žĺtka
250 ml vlažného mlieka
50 g masla
3 lyžice kryštálového cukru
1/2 lyžičky soli
30 g droždia
maslo na potretie plechu a buchiet
slivkový lekvár

Najprv si tradične pripravíme kvások. Droždie vymiešame so 100 ml vlažného mlieka a s lyžicou cukru, prikryjeme a necháme pracovať.
Do misy peosejeme múku, osolíme, pridáme cukor, zvyšné mlieko, v ktorom sme žĺtky rozmiešali a nakoniec „nafučaný“ kvások. Zapneme robot a čakáme kým sa nám vypracuje vláčne, krásne cesto. Nesmie byť tuhé, buchty by neboli rozprávkové..
Cesto prikryjeme a necháme kysnúť takú hodinku. Narastie náramne!
Z cesta odkrajujeme kúsky, ktoré formujeme na placky, do stredu dáme lyžičku lekváru a sformujeme do batôžka a šup na maslom pomastený plech. Spojom nadol. Buchty potierame každú maslom, aby sa nám nepolepili. A takto buchtička vedľa buchtičky, mne vyšli 4 rady buchiet po 4 kusy. Ak dobre rátam .. 16 buchiet.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov. Po cca 10 minútach znížime mierne teplotu a pečieme ešte dáku polhodinu.
Upečené pocukrujeme a vydržíme aspoň kým trochu vychladnú :)))
Zajtra máme teda de luxe raňajky !!
Ako od babky..
Čau
Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.