Dulové pité

by admin
3 roky ago
513 Views
Pekný večer na sklonku októbra prajem!
Pité pozná každý. Myslím, že jablkové je top. Ja som však dnes skúsila dulové pité. Čiže dnes to nebude ani tak o recepte, ako o nadšení z dnes už zabudnutého ovocia. A nebyť jednej milej duše, ani ja by som si “nespomenula”. Videla som to prvý raz v živote!
Je to vraj ovocie, ktoré hojne používali naše staré či prastaré matere. Surové sa nekonzumuje. Je to niečo medzi hruškou a jablkom, nie náhodou sa radí medzi malvice (som si naštudovala). Je tvrdé a pred konzumáciou ho treba tepelne upraviť, najskôr však umyť od “chĺpkov”, ktoré jemne pokrývajú povrch ovocia. Krásne vonia.. a tak celkovo, veľmi sympatické dačo.

 Pité určite všetci poznáte, ale tak spíšem môj recept.
Cesto:
200g masla
2 vajcia
100g práškového cukru
200g hladkej múky pšeničnej
200g hladkej múky špaldovej
2 čajové lyžičky prášku do pečiva

Všetko zmiešame na hladké cesto a dáme do chladu aspoň na polhodinu. Odpočinuté rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Ja som použila 25 x 38 cm (cca). Vylejeme vychladnutú plnku, prikryjeme druhou polovicou cesta, popicháme vidličkou a pečieme. Na 170 stupňov, cca 45 minút.
Upečené pocukrujeme a necháme aspoň chvíľu vychladnúť. 🙂

Plnku som nerobila tradične z nastrúhaných jabĺk, ale z dúl.
1kg dúl
180-200g cukru
1dcl vody
2 lyžičky solamylu
Asi 1kg dúl som rozkrojila, odstránila jadierka a nakrájala na väčšie kusy. V hrnci som ich zaliala vodou, posypala cukrom a varila asi 30 minút. Podusené ovocie som rozmixovala, pridala solamyl a nechala vychladnúť.

Tak. Ja len teda, že cieľom dnešnej slohovej práce nebol ani tak recept, ako skôr osveta. Možno viacerí toto ovocie poznáte, ja som to poznala možno z počutia,  z rozprávok a tak podobne. Škoda, karambolu, papáju a spol. poznáme všetci.. Ale že naše babky či prababky z dúl varili lekváre či piekli koláče.. či dávali dule do skríň proti moliam.. to už netušíme.
Budúce leto si posvietim na moruše.. 😉
Dik Kikuš, si kamoška!
Páčko,
​Z.

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.