Pité pozná každý. Myslím, že jablkové je top. Ja som však dnes skúsila dulové pité. Čiže dnes to nebude ani tak o recepte, ako o nadšení z dnes už zabudnutého ovocia. A nebyť jednej milej duše, ani ja by som si „nespomenula“. Videla som to prvý raz v živote!
Je to vraj ovocie, ktoré hojne používali naše staré či prastaré matere. Surové sa nekonzumuje. Je to niečo medzi hruškou a jablkom, nie náhodou sa radí medzi malvice (som si naštudovala). Je tvrdé a pred konzumáciou ho treba tepelne upraviť, najskôr však umyť od „chĺpkov“, ktoré jemne pokrývajú povrch ovocia. Krásne vonia.. a tak celkovo, veľmi sympatické dačo.
Pité určite všetci poznáte, ale tak spíšem môj recept.
Cesto:
200g masla
2 vajcia
100g práškového cukru
200g hladkej múky pšeničnej
200g hladkej múky špaldovej
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
Všetko zmiešame na hladké cesto a dáme do chladu aspoň na polhodinu. Odpočinuté rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na veľkosť plechu. Ja som použila 25 x 38 cm (cca). Vylejeme vychladnutú plnku, prikryjeme druhou polovicou cesta, popicháme vidličkou a pečieme. Na 170 stupňov, cca 45 minút.
Upečené pocukrujeme a necháme aspoň chvíľu vychladnúť. 🙂
Plnku som nerobila tradične z nastrúhaných jabĺk, ale z dúl.
1kg dúl
180-200g cukru
1dcl vody
2 lyžičky solamylu
Asi 1kg dúl som rozkrojila, odstránila jadierka a nakrájala na väčšie kusy. V hrnci som ich zaliala vodou, posypala cukrom a varila asi 30 minút. Podusené ovocie som rozmixovala, pridala solamyl a nechala vychladnúť.
Budúce leto si posvietim na moruše.. 😉
Dik Kikuš, si kamoška!
Páčko,
Z.
Jeden komentár