Jablkový koláč

by admin
6 rokov ago
556 Views
V podstate nič prevratné, vhodné na jesenné dni, keď je aj domácich jabĺk prebytok. Ja ho pečiem od oka, ale pre vás spravím výnimku a rozpíšeme si recept. So simple !

Tak si pripravíme, na cesto:
220g polohrubej múky
125g masla (ja som tentoraz dala kozie.. máme tu dietetické obmedzenie :/ )
1 vajce
2 lyžice práškového cukru (kto si stráži BMI index, nemusí dať)
1 lyžička prášku do pečiva
na „plnku„:
5 jabĺk
120g trstinového cukru
škorica
2 vajcia
2 lyžičky zemiakového či kukuričného škrobu

Zo zoznamu na cesto si vymiesime cesto, natlačíme ho do formy. Ja som použila keramickú s priemerom 28 cm. Dáme do chladničky, aspoň na 30  minút.
Vyberieme, poukladáme jablká nakrájané na tenké mesiačiky a polejeme dvoma žĺtkami rozmiešanými s 5 lyžicami mlieka či vody, škoricou, troškou cukru a lyžičkou škrobu. Šup do pece na predpečenie. Predpekáme asi 20 minút pri 170 stupňoch.
Zatiaľ si nad parou vyšľaháme bielky s cukrom. Keď je cukor rozpustený a sneh príjemne teplý, odstavíme. z pary. Pridáme druhú lyžičku škrobu a ešte dve-tri minúty šľaháme. Hotovo. Nanesieme na koláč (ozdobnou či hladkou špičkou.. alebo len špachtľou „rustikálne“ rozotrieme 😉 .. a pečieme kým nie je hotovo. Křupavo.. 🙂 JEME !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.