Peknú veľkonočnú nedeľu 🙂
Keď už máte umyté okná, vyglancovanú kuchyňu a naškrobené dečky.. chýba vám už len táto roláda 😀
Je to najjednoduchší recept ever a je skromný na suroviny. A bonusom je to, že je bezlepkový! 🙂 Čiže niečo geniálne!
Tak poďme rovno k veci!
Potrebuješ:
- 6 vajec
- 170 g trstinového či kryštálového cukru
- 60 g kakaa
Rúru vyhrejeme na 220 stupňov.
Bielky dáme do misy mixéra a začneme šľahať, do polovyšľahaných bielkov postupne prisýpame cukor až nám vznikne krásna nadýchaná hmota. Postupne zašľaháme žĺtky a nakoniec kakao. Vylejeme na väčší plech vystlaný papierom a pečieme cca 8 minút. Roládu veľmi neprepekáme, aby sa nám dobre rolovala a nelámala sa.
Na plnku som dnes použila:
- 250 g mascarpone
- 80 g práškového cukru
- 80 g kryštálového cukru
- 120 ml šľahačkovej smotany 33 %
Deň vopred rozpustíme kryštálový cukor na karamel. Zalejeme šľahačkou a necháme karamel rozpustiť. Chvíľočku to môže trvať, ale ono sa to poddá. Necháme vychladnúť a dáme do druhého dňa do chladu.
Mascarpone vyšľaháme s karamelovou šľahačkou a cukrom do husta. Natrieme na cesto a pomocou papiera na pečenie natesno zrolujeme. Hotovo! Necháme trošku stuhnúť a máme.
Do rolády dám občas aj plnku z jemného tvarohu (namiesto mascarpone dáme hladký tvaroh a vymiešame so smotanou na šľahanie). Ani s drobným ovocím to nie je na zahodenie 😉
Tak pekné sviatky!