Kakaová torta

by Zuzka Koščová
7 mesiacov ago
187 Views

Milí maškrtníci,

dlho sme sa nepočuli, trošku som si zdriemla.. 🙂 hanbím sa, ani len jeden vianočný recept som nezvládla. Nevadí, je tu nový rok, nové predsavzatia, nové výzvy. Viem, že sme všetci prejedení, presladení.. ale tak recept v archíve “jesť nepýta”, inšpirácia na neskôr. Možno..

Na úvod si upečieme kakaovú tortu, s klasickým maslovým krémom. Torty s mascarpone.. trošku nám prevalcovali starú dobrú maslovú klasiku. Kedysi sa nám o mascarpone ani nesnívalo, torty sa plnili maslom vymiešaným s práškovým cukrom a tak podobne. Okrem mascarpone prišli na trh aj slávne pokrmové tuky a s nimi odpor k “maslovým” krémom. Aspoň ja si tak myslím .. nevravím, že to je pravda 🙂 Iste, tvarohové a mascarpone plnky su fajn, ľahučké, svieže, ale z času na čas poteší aj retro zákusok :).

Cesto je s mletými mandľami, čiže absolútne gluten free 🙂

Poďme na vec!

Na korpus potrebujeme:

  • 8 vajec
  • 8 lyžíc kryštálového cukru
  • 200g mletých ošúpaných mandlí
  • 2 lyžice kakaa

Plnka:

  • 5 vajec
  • 250g cukru
  • 500g masla
  • 2 lyžice kakaa

Bielky vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a vyšľaháme pevný sneh. Zľahka vmiešame žĺtka, prisypeme mandle a kakao. Cesto ľahké ako obláčik vlejeme do tortovej formy (ja do formy s priemerom 20cm) vystlanej

papierom na pečenie a pečieme na 170-180 stupňoch, cca 40 minút. Keby sa vám zvrchu pripaľovalo, prikryte ho alobalom.

Upečené necháme vychladnúť a prerežeme na 4 krát.

Plnka je trošku zdĺhavejšia, ale myslím, že raz za čas stojí za námahu.

Maslo pokrájame do misky, necháme zmäknúť na izbovú teplotu. Celé vajcia šľaháme s cukrom v hrnci nad parou, približne 15-20 minút. Vyšľahanú a uvarenú hmotu necháme vychladnúť, prešľaháme, pridáme kakao a k vychladnutej kakaovej hmote pridáme postupne všetko zmäknuté maslo. Hotovo!

Naplníme vrstvy torty, necháme stuhnúť a polejeme čokoládou či potrieme čokoládovou ganážou.

 

Tak kto si osvieži chuťové vnemy z detských čias?

Ak nikto, ako oprášenie klasiky mi to aj tak za to stálo 🙂

Tak ideme ďalej, Z.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.