Karamelové „poháriky“

by admin
5 rokov ago
736 Views
Pekný večer!
Tuto ľaľa úplne jednoduchý recept na efektný dezert. Ja som estét, ja mám pekné veci rada, sladkosti nevynímajúc. Ide Veľká Noc, parádny podarúnok pre šibačov (aj keď, ešte takí exoti žijú??).. keď použijete poháriky z kozích jogurtov či detských výživ, ani vám za nimi ľúto nebude. Môžete ich poslať so šibačmi kade ľahšie 😀 Hlavne, že bude pokoj od šibačov !! A keď aj nikto nepríde, skvelé napríklad na zahnanie splínu! 😉 Vhodné aj pre celiatikov a pre ľudí, ktorí sa dobrovoľne vyhýbajú lepku. Jou, dala som si hneď dva :))Čiže na 6 malých „jednohubkových“ pohárikov budete potrebovať:
480 ml šľahačkovej smotany 33%
120 ml vody
6 žĺtkov
150 g kryštálového cukru

Žĺtka dáme do misy a zľahka prešľaháme. Nie do peny, len aby sa zjednotili. Cukor s vodou dáme do hrnca a zahrievame. Postupne nám to začne bublať. Necháme variť kým sirup nezačne karamelizovať. Miešame a dávame pozor aby nám to nezhorelo. Čím tmavší karamel bude, tým bude tmavší krém a tým bude mať výraznejšiu chuť. Kto je vyznavačom slaného karamelu, prisype trocha soli. Priaznivci klasických chutí soľ nech neriešia..
Keď máme karamelový sirup hotový, prilejeme k nemu smotanu. Bude to bublať, karamel sa „oddelí“, ale postupným miešaním sa rozpustí a hmota bude kompaktná. Dáme dole z plameňa a pomaly primiešame k žĺtkom.
Cez jemné sitko nalejeme karamelovú smotanu do pohárikov.
Poháriky dáme do vyššieho pekáča, do ktorého nalejeme horúcu vodu. Približne do 3/4 výšky pohárika. Dáme do rúry vyhriatej cca na 160 stupňov. „Pečieme“ zhruba 30 minút, alebo kým nezhnednú okraje. Stred má byť „trasľavý“.
Po vychladnutí ešte dáme do chladničky.
​A jeme. Veľkou lyžicou! :))

 

Nuž tak zasa raz môžem len odporučiť. Prajem pekný zvyšok víkendu a pohodový štart do nového týždňa.
Najedzte sa hlavne !! 🙂
​Čavík,
Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.