Karamelovo-banánový koláč

by Zuzka Koščová
9 mesiacov ago
261 Views

Pekný večer všetkým naladeným!

Nuž marec tu, bolo by fajn začať do plaviek rysovať.. 🙂 ale tak nedalo mi, na Pintereste už viackrát na mňa zaškúlil “banofee” koláč a neodolala som. Táto verzia je bezlepková.. cukru je tam však požehnane, čiže askéti preskočia. Recept nie je tentoraz ani náhodou z mojej hlavy, inšpirovala ma pre mňa top cukrárka sveta Manuela Kjeilen. Kto nepozná jej stránku , mal by to veru rýchlo napraviť! Príprava je trošinku zdĺhavejšia, ale oplatí sa. Dávam ruku do ohňa!

Samotný koláč nie je veľmi fotogenický, ale to naozaj nie je dôležité. Je to brutal dobré, mala som čo robiť, aby som sa ovládla a nezjedla ho celý.

Na korpus si pripravíme:

  • 4 bielky
  • 225 g práškového cukru
  • 125 g mletých mandlí
  • 125 g slaných arašidov, nahrubo namletých
  • vanilka

Tortovú formu (ja s priemerom 25 cm) vystelieme papierom na pečenie. Trúbu predhrejeme na 160st. Bielky dáme do mixéra a začneme šľahať. Po chvíľke začneme po lyžiciach pridávať cukor a šľaháme do tuha. Do pevnej bielkovej peny vmiešame mandle, arašidy a vanilku. Zľahka premiešame, vložíme do formy a pečieme 25-30 minút.

Na karamelovú časť si odvážime:

  • 150 g cukru
  • 100 g masla
  • 250 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 120 ml šľahačkovej smotany
  • 1/4 lyžičky soli

V hrnci necháme rozpustiť cukor na karamel. Do hnedého karamelu pridáme nakrájané maslo a najlepšie metličkou miešame až kým sa tuk z masla nespojí s karamelom. Pridáme kondenzované mlieko, smotanu a soľ a varíme za stáleho miešania asi 4 minúty. Hotovo.Necháme vychladnúť a ešte vlažné vylejeme na vychladnutý korpus. Necháme v chladničke 2-3 hodinky kým si karamel “sadne”.

Zvyšok je už hračka, na karamel poukladáme nakrájané 2 banány a potrieme vyšľahanou šľahačkou. Ja som na rozdiel od Manuely vyšľahala 250ml 33% smotany a 3 lyžice mascarpone. Nesladila som, keďže celý koláč je fakt sladký. Ale to ja mám rada 🙂

Tak, kto by si dal?

Pekný štart do nového týždňa.  Popojedem! 😉

Z.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.