Kávové tortičky s lieskovými orieškami

by Zuzka Koščová
4 roky ago
957 Views

Pekný večer priatelia!

Veľká noc za dverami, avšak tento sviatok neprežívam. Ale mám rada tento čas, keď všetko začína kvitnúť a farebnieť. Prejedania sa nebojím, u nás sa cez tieto sviatky výnimočne neprejedáme. Ale to som už myslím pred rokom spomínala..

Dnes som piekla tieto tortičky z lieskových orieškov. Ak budem náhodou niečo k tohtoročným sviatkom jari piecť, určite toto. Je to proste jedná báseň, iné vám k tomu netreba. Príprava je trošku zdĺhavejšia, ale to je detail. Stačí si pripraviť všetko čo treba a zvyšok zvládnete.

Ak by ste náhodou boli lenivejší, môžete si spraviť len jeden väčší zákusok a nemusíte sa „prdkať“ s menšími. Namiesto viacerých „poschodí“, spravíte len vrchné a spodné a do stredu navrstvíte krém. Mne sa to však páči viac takto 🙂 .

Na korpusy si pripravíme:

  • 2 čajové lyžičky instantnej kávy
  • 1/2 lyžičky vriacej vody
  • 1 lyžičku kukuričného škrobu
  • 100g mletých lieskovcov
  • 4 bielky
  • 240g práškového cukru

Začneme rúrou, ktorú zohrejeme na 120 stupňov.

Kávu rozpustíme v troške vriacej vody, orechy zmiešame so škrobom. Bielky vyšľaháme, keď začnú belieť postupne pridávame cukor a mixujeme 2-3 minúty až kým nie je zmes tuhá a krásne lesklá. Pridáme kávu a  jemne vmiešame orechovú zmes.

Teraz máme na výber, buď si spravíme dva „veľké“ korpusy s piemerom cca 20 cm, alebo sa pohráme s menšími.

Na papier na pečenie nakreslíme ceruzkou kruhy želanej veľkosti a pomocou vrecka a hladkej špičky ich zmesou vyplníme. Nemusíme byť príliš presní, aj nepravidelné tvary a nedokonalosti majú svoje čaro.

Pečieme zhruba hodinu. Keď sú korpusy suché, rúru vypneme a necháme ju zavretú úplne vychladnúť.

HOTOVO! Prvú polovicu úspech máme za sebou.

Na božský krém si pripravíme:

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • cca 3 lyžice instantnej kávy (množstvo podľa miery obľuby kávovej chuti)
  • 300g bielej čokolády
  • 100g horkej čokolády
  • 4 žĺtky
  • 2 bielky
  • 350 ml šľahačkovej smotany (vyšľahanej)

Do vodného kúpeľa dáme šľahačkovú smotanu (125 ml), miešame pokiaľ sa káva nerozpustí. Pridáme polámanú čokoládu a miešame do rozpustenia. Odstavíme, do jemne vychladnutého primiešame opatrne žĺtka.

bielka vyšľaháme do tuha a sneh tiež zľahka primiešame k čokoládovo-kávovej zmesi. Na záver primiešame vyšľahanú šľahačku a tento „penový krém“ dáme na 15 minút do mrazničky.

V cieľovej rovinke už len vrstvíme krém na korpusy, skladáme poschodia. Ak by ste sa rozhodli pre jednu veľkú tortu, odporúčam korpusy vrstviť v tortovej forme, aby výsledok držal tvar.

Či už tortu, alebo tortičky.. necháme ich v chlade aspoň také 3 hodiny. Pred podávaním môžete pre efekt zľahka pocukrovať.. Diétne to určite nie je, ale u mňa ste si už hádam aj zvykli.

Výsledok vás ohromí 🙂

 

Oblížeme si prsty a ideme ďalej ! 🙂

Z.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.