Pekný pondelok všetkým papkáčom 🙂
Pamätáte si ešte kekse LU Prince? Alebo klasiku Disko? Boli takí, čo keksík najprv rozpolili, zjedli plnku a až potom zvyšok. To sa mne nerátalo, ja som jedla ako mi prišlo do ruky 😀 Okrem detstva sa mi LU spája aj časmi AU PAIR pobytu.. všetky óperky ruky hore, ktoréé ste „kradli“ deťom ich olovrant :))
Určite ich stále predávajú.. ale čo takto upiecť si ich doma? Aj deti zabavíte, aj budete mať lepší pocit, že čo jete.. aspoň trocha lepší 😉
Na cesto potrebuješ:
- 100g hladkej múky
- 100g polohrubej múky
- 80g masla
- 80g práškového cukru
- 50g vody
- pol čajovej lyžičky prášku do pečiva
Cukor, maslo a vodu dáme do hrnca a privedieme k varu. Prelejeme do misky a necháme úplne vychladnúť. V druhej miske zmiešame múku a prášok do pečiva a prilejeme vychladnutú zmes masla, vody a cukru. Vymiesime cesto, ktoré sa bude možno trošku lepiť, ale bude pekne držať po kope. Urobíme guľku a zabalíme do fólie. V chlade necháme aspoň dve hodiny, najlepšie celú noc.
Z cesta následne vyvaľkáme plát cca 3mm hrubý, vykrojíme kolieska, ktoré pečieme asi 15 minút / 180 stupňov Celzia. Ak máme pečiatky na koláče, môžeme si sušienky opečiatkovať 🙂
Plnka, čokoládová (ganache):
- 60g bielej čokolády
- 140g mliečnej čokolády
- 80g smotany na šľahanie 30%
Smotanu privedieme k varu a zalejeme ňou posekanú čokoládu. Necháme chvíľku postáť a vymiešame do hladka. Necháme stuhnúť v chladničke. Plnku naplníme do vrecka s hladkou špičkou a plníme vychladnuté keksíky.
Desiatu či olovrant pre deti (či dačo malé pod zub na detskú oslavu) máme hotový ! Skúsite?
.. a áno, ručička pomocníka nesmie chýbať :))
Z.