Kysnutá bábovka

by admin
6 rokov ago
640 Views
Helou!
Nuž.. jeden by si myslel, že jar nám prinesie výrazné zlepšenie na poli psychického zdravia.. viac svetla, viac slnka, menej bacilov.. ale nie, nenechajte sa oklamať! Napríklad my, my sme boli po dlhých dvoch týždňoch v škôlke. Vydržalo nám to presne týždeň. A tak tu mám zas rušno, indiáni v plnom nasadení, matka policajtka v strehu. Netreba snáď detailnejšie opisovať, bezdetné nechcem strašiť. Čo ako tak pomôže, je mikrochvílka pri sporáku.. A tak dnes padla voľba na kysnuté cesto. Dlho som sa ho bála, ale veď roky plynú a ja už som hádam dáka gazdiná! 🙂 Sme už viac menej kamaráti (s kysnutým cestom), len občas mi ešte nevyjde všetko podľa mojich predstáv.. Napríklad také kroasanty (croissanty?), tak to ešte nedávam, ale čoskoro jeden post venujem aj im. Strašne ma irituje, keď mi niečo pri pečení nevychádza.. a aj makronky som musela pokoriť, aby som mala kľud na duši.. 🙂 kroasanty ma tiež nebudú oné, jedovať.. Ale poďme na kysnutú bábovku, či v mojom dnešnom prípade pletenec.Navážime si:
450g polohrubej múky
50g cukru
štipku soli
vanilkový cukor
250 ml mlieka
1 žĺtok
3 lyžice roztopeného masla
kakao a cukor a rozpustené maslo na posypanie a poliatie
kvások:
50 ml mlieka
30g droždia
1 lyžička cukru
1 lyžička múky

Najskôr pripravíme kvások, ktorý necháme 15 minút v kľude nech sa zaktivizuje.
V mise zmiešame preosiatu múku, cukor, soľ, mlieko so žĺtkom a maslo. Prilejeme kvások a necháme robot (v tomto prípade je fakt lepšie robotom miesiť) vypracovať cesto. Cesto je redšie, ale to je ok. Čím menej „múčime“ tým bude mäkšie. Šupneme pod perinu (doslova) a necháme aj hodinku tak. Nech si zdriemne.
Cesto krásne narastie, vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Ak sa bude veľmi lepiť, pomáhame si múkou. Vyvaľkáme ho, polejeme maslom a posypeme kakaom a cukrom. Aby to moje deti jedli, posypala som to „dosť“ :). Zvinieme do rolády a vložíme do formy. Mňa inšpiroval recept na koláč menom „babka“. To sa roláda prekrojí na dve polovice (pozdĺžne) a spletie sa do vrkoča. Pečieme na 180 stupňoch asi 40-50 minút. Mňam.
Ešte pocukrujeme a .. ja by som hltala, ale je tam lepok čiže sa zdržím.. 😉

Toľko na dnes, trošku som sa ukľudnila, ale poviem vám, kým mi tu budú pri „práci“ asistovať títo dvaja, pagáč a maród, fotiť sa asi nikdy nenaučím.. :((
​Do skakavenia! Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.