Makový koláč

by Zuzka Koščová
5 rokov ago
1254 Views

Helou!

Nedávno som piekla makový cheescake.. a ako som písala, som makovo závislá. To ópium asi nebude prítomné len v zelených makoviciach tuším 😀

Dnes teda opäť na makovú nôtu, receptov na makové nikdy nie je dosť.

Cesto na koláč vám možno vzdialene bude pripomínať lístkové cesto. Áaale, práce s ním nebude ani zďaleka toľko!

Prichystáme si:

  • 200g hladkej múky
  • 75g masla
  • 6 lyžíc šľahačkovej smotany
  • 1 žĺtko
  • lyžicu cukru
  • štipka soli

Múku, cukor, soľ dáme do misy. Do jamky dáme žĺtko, maslo pokrájané na kocky a zamiesime. Prilejeme smotanu a vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a uložíme aspoň na polhodinu do chladničky, klasika.

Plnku si pripravíme o niečo skôr. Budeme potrebovať:

  • 200g mletého maku
  • 150g cukru
  • 100-150ml mlieka
  • 20g masla
  • 2 vajcia
  • citrón, citrónová kôra (nemusí byť)
  • (višne)

Mlieko necháme zovrieť, pridáme mak s cukrom a maslo. Necháme vychladnúť. Pridáme 1 žĺtko a sneh vyšľahaný z dvoch bielkov. Jemne vmiešame do maku.

Rúru necháme rozohriať na 200 stupňov. Cesto si rozdelíme na dve polovice, vyvaľkáme na hrúbku 5mm (cca), vyložíme nim vymastený plech či formu, vylejeme plnku a prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou. Ak chcete koláč šťavnatejší, posypeme mak višňami. Ale aj bez višní bude koláč jedna báseň..

Druhé žĺtko zmiešame s trochou vody a potrieme ním povrch koláča, ktorý na záver popicháme vidličkou.

Prvých približne 15 minút pečieme na spomínaných 180, neskôr znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ešte približne 30 minút.

Táto dávka vám postačí na menší plech, ja som použila formu 20 x 20 cm. Na väčší plech odporúčam zdvojnásobiť množstvo.

Tak skúste. A keď sa vám nechce, fakt skúste tu makovú čokoládu z dm .. tá fakt píše!!

Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.