Makronky

by Zuzka Koščová
3 roky ago
6725 Views

Tak! Makronkami sa to u mňa na tortách hmýri tak poďme si ich upiecť aj tu na blogu 🙂

Kto ešte neskúšal makronky, pridávam miliónty recept. Teda vlastne recept nie je môj, mám ho z kurzu. Autorkou či majiteľkou tejto variácie je Katka Petka. Originál nájdete tu.

Na kurz som sa vybrala zhruba pred dvomi rokmi, nedalo mi to. Skúšala som recepty, aj také aj onaké.. furt to nešlo. A na kurze som pochopila pár grifov a väčšinou sa mi už makronky zdarne podaria.

Napíšem vám, kde tkvie tajomstvo úspechu podľa mňa.

Tááákže, na “korpusy” si pripravíme :

  • 200g mandľovej múky
  • 200g práškového cukru
  • 75g bielkov

a

  • 75g bielkov
  • 200g kryštálového cukru
  • 50g vody
  • potravinárske farbivo

Všade sa dočítate, že gramáž je dôležitá. Úplne presne, na chlp. Na začiatku som sa s tým celkom pekne hrala, ale časom som pochopila, že gram hore-dole nič nerobí. Aspoň som nezbadala 🙂

Ďalším mýtom, aspoň podľa mňa je “nekonečné” preosievanie mandľovej múky a cukru. Mm, nemôžem súhlasiť. Nepreosievam a makronky sú ok. Čiže pokiaľ sa nechystáte na súťaž do Paríža v dokonalosti tvaru, výšky a pod., vynechajte.

Múku si môžete pripraviť aj doma, rozmixujete ošúpané mandle či mandľove lupienky. Hotovo. Pozor na kupovanú mandľovú múku. Môže sa vám stať, že narazíte na echt múku, ktorá je “suchá” a príliš jemne namletá. Z tej makronky určite neupečiete. Odporúčam mleté mandle z Lidl.

Bielky.. majú byť izbovej teploty, odležané.. Už som robila aj zo studených, podarilo sa. Toľko moje skromné poznatky. Poďme na vec!

Mandľovú múku s práškovým cukrom dáme do misy, prilejeme 75g bielok a vymiešame “pastu”. Hmotu si zafarbíme potravinárskym farbivom, podľa nálady, chute či príchute, akou budeme makronky plniť. Tentoraz som použila zelenú.

Druhých 75g bielok si dáme do misy mixéra a začneme zľahka šľahať. Cukor zalejeme vodou a dáme variť. Pripravíme si teplomer, ktorým budeme merať teplotu cukrového rozvaru. Bielky sa miešajú, sirup sa varí.. keď bude mat sirup teplotu cca 116 stupňov Celzia, pustíme otáčky robota na maximum. V momente, keď dosiahne teplota 118 stupňov, sirup okamžite vlejeme do šľahajúcich sa bielkov. Mixujeme pokiaľ nie je sneh tuhý, špička sa neohýba, pevne drží. Práve ste si vyšľahali taliansky sneh. (druhou skupinou sú recepty zo snehu, ktorý sa šľahá len s cukrom, bielky sa “neuvaria”.. tento postup mi nikdy nevyšiel.. 🙁 )

Sneh postupne zamiešame do mandľovej hmoty. Miešame zľahka metódou macaronage dovtedy, kým zmes nesteká pomaly dole stierkou. Časom budete presne vedieť. Nesmie byť ani príliš tuhá, padať sťažka z varechy, ani ju nesmiete “prešľahať”.

Naplníte zmesou cukrárske vrecko s hladkou 10mm špičkou a na plech vytláčate kolieska. Môžete skúsiť obyčajný papier na pečenie či silikónové podložky špeciálne určené na makronky.

Plechom poriadne potrieskame, aby sa makronky zbavili vzduchových bublín. Ak by nejaké predsa len zostali, pomôžete si špáradlom. Bublinky popicháte. Teraz prichádza na rad sušenie. A PRESNE TOTO je podľa mňa najdôležitejšia čas celého procesu. Aspoň moja skúsenosť, ak sa mi nedarí, pohorím vždy práve tu.

Čiže za mňa nie macaronage, nie preosievanie..  lež sušenie 🙂

Sušíme v rúre vyhriatej na 50 stupňov dovtedy, kým nie sú makronky úúúúplne suché na povrchu.

Takto predpripravené bábiky pečieme 10-12 minút v rúre vyhriatej na 160 stupňov.

Hotové necháme kompletne vychladnúť a až potom ich dávame dole z papiera či podložky.

Krásavice plníme klasicky čokoládovou plnkou ganache, alebo experimentujeme s mascarpone, cream cheese a pod. Aj keď odborníci na “macarons” mascarpone a spol. neodporúčajú, obsahujú príliš veľa vody a škrupinky vlhnú.

Čokoládová ganache

  • 200g čokolády (70%)
  • 200g smotany na šľahanie (30-33%)
  • 20g masla

Smotanu zohrejeme v hrnci a vriacou zalejeme polámanú čokoládu s maslom. Necháme chvíľku postáť a vymiešame hladký krém. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Šupneme do chladničky a po 2-3 hodinách plníme makronky.

Tieto zelené som plnila čokoládovou ganache a slaným karamelom. Recept tu. S cukrárskym vreckom urobíte na makronku po obvode koliesko z čokolády a do stredu maličkú lyžičku karamelu. Prikryjete druhou škrupinkou a máte hotovo 🙂

HOTOVO!

Skúste..

.. a hoci som francúzštinár, nemám rada výraz “makaronka” (fr.macaron).. pre mňa sú to MAKRONKY!!

Držím palce!

Z.

..a keď vám pár makroniek zostane, šup s nimi na tortu 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.