Mandľovo-čokoládová tortička

by admin
5 rokov ago
679 Views
Pekný nedeľný večer všetkým papkáčom. Ale aj tým, čo jedia len preto, aby prežili.. :)) áno, aj takých poznám. A ticho im závidím..
K záveru týždňa patrí dezert ako káva k ránu. Jediné prirovnanie, ktoré mi práve spontánne napadlo. Bez kávy nie je ráno. Bez koláča nie je nedeľa. A dnes bolo o príležitosť viac, šli sme na obed k babke. A to sa veru s prázdnymi rukami na návštevu nechodí!
Tortička bola len maličká, taká akurát ku kávičke. Cesto je bez múky, len s mandľami čiže vhodné aj pre celiatikov či len vyznavačov glutenfree. Žiaľ sugarfree nie je. Ako som bola spomínala, stevia mi „nevonia“.. A čo vám poviem, všetky „rádoby“ náhrady a alternatívy cukru sú stále len cukor..čiže  keď sa budeme riadiť heslom „dezert po nedeľnom obede“, obyčajný cukor môžeme všetci 😉 ..
​Ale odborníkov na racionálnu výživu hľadajte inde 🙂 Tu je sladko !!
Na úžasný čokoládový korpus s priemerom 17cm si pripravíme:
4 vajcia
100g horkej čokolády
80g cukru (dala som trstinový, pre lepší pocit)
2 lyžice kakaa
130g mletých mandlí
lyžička prášku do pečiva
lyžica olejaČiže: žĺtka oddelíme od bielkov a vymiešame ich s cukrom do krásnej bledožltej peny. Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme ju vychladnúť. Mandle zmiešame s práškom do pečiva a s kakaom. Vychladnutú čokoládu primiešame k žĺtkovej pene, pridáme mandľovú zmes, lyžicu oleja a zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Das ist alles! Vylejeme do formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a pečieme 30-40min v rúre vyhriatej na 160 stupňov. Ak je cesto upečené, špáradlo vytiahneme z cesta suché. Ešte teplé vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Myslím, že korpus je tak dobrý, že by ste ho mohli jesť už v tejto forme. Ale tak nedeľa si žiada niečo viac fancy 😉

Na plnku si pripravte:
2 bielky
170g masla
100g cukru
hrsť či dve malín do krému
ďalšie dve hrste do torty a na ozdobu

Bielky s cukrom šľaháme nad parou (miska s bielkami sa nesmie dotýkať vodného kúpeľa). Šľaháme kým zmes nemá 70 stupňov. Ak nemáte teplomer, bielky musia byť takmer horúce na dotyk. Ak máme „hotovo“, zmes dáme preč z ohňa a šľaháme ďalších 10 minút. Veľmi dobre poslúži samostatne stojaci mixér. Inak vás trošku bude bolieť rúčka. Nevadí, troška ponamáhate kuchársky sval. Dámy, veď viete ktorý..
Zmes necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Do vychladnutej postupne zamiešavame zmäknuté maslo. Spolu mixujeme na strednej rýchlosti cca 2-3 minúty. Keďže ide o malinový krém, pridáme pomixované a cez jemné sitko prepasírované maliny. Hotovo.
Korpus si prekrojíme na tri časti a plníme krémom, malinami, krémom, malinami..

​Necháme odležať a ide sa na to!! :))

Dobrú chuť a veselý štart do ďalšieho kolotoča pracovného týždňa !
Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.