Medovníky

by admin
4 roky ago
381 Views

Tak vážení, koniec novembra sa blíži, vianočné trhy sa rozbiehajú a teda najvyšší čas rozbehnúť cyklus vianočného pečenia. Začneme klasicky s medovníkmi. Nebudem sľubovať, že sú zaručene mäkké až do Veľkej Noci, ani že v krabici s jablkom zmäknú. Proste sú dobré, máme ich upečené už druhý deň a zatiaľ sú mäkké. Nuž ale ktože vie na akú múku či med natrafíte vy.. 😉 ja som skúšala viacero “zaručených” receptov a vždy je to inak. Ponúkam recept z môjho takmer 25 ročného zošitka-receptárika. Odpísala som ho isto z nejakej edície časopisu Život či niečo na ten štýl. Takže ..Here we go!
Recept sa volá “Výborné medovníčky” a pochádza z turčianskej záhradky a je z 19.storočia. Tak písal vtedajší zdroj ..

Potrebujeme:
1050 g hladkej múky
360g medu
450g práškového cukru
6 celých, stredne veľkých vajec
3 čajové lyžičky sódy bikarbóny
4 polievkové lyžice korenín (škorica, aníz, badián, fenikel, klinčeky)
strúhaná citrónová kôra
Bielková poleva:
140g práškového cukru (2-3 razy preosiaty)
1 bielok
citrénová šťava

Najprv si pripravíme zmes korenín: aníz, fenikel, klinčeky, škoricu a badián zomelieme a preosejeme. Škorica má tvoriť polovicu koreninovej zmesi (teda 2 lyžice). Z druhej polovice by mal mať najväčší podiel aníz. Badián má mať nepatrný podiel. Môžeme pridať vanilkový cukor. Do misy preosejeme múku, cukor, koreniny a súdu bikarbónu.  Pridáme postrúhanú citrónovú kôru. Pridáme tekutý med a rozšľahané vajcia. Spracujeme. Cesto je pochopiteľne lepivé tak si môžeme pomúčiť steny misy. Sformujeme do kôpky či skôr kopy 🙂 a dáme buď do sklenenej misy s poklopom či do mikroténového vrecka, aby počas zrenia neobschlo. Necháme v chlade minimálne 4 dni, kľudne aj pár týždňov. Keď je vyzreté opäť ho premiesime, vyvaľkáme (väčšie tvary 3-4mm, menšie 1,5mm) a pečieme asi 10min na 220 stupňov. Ja lenivá gazdiná ukladám na papier na pečenie. Upečené a horúce potieram vajíčkom. Vraj keď sa chystáte ozdobovať tak by ste nemali, poleva lepšie drží. Nuž ale ako budete môcť vidieť, ja sa tejto rady nedržím, lebo ja ozobujem aj na potreté. Ako zdobenie vyzerá v mojom avantgardnom podaní.. to trošku neskôr / nižšie ..  :O

Picture

Mne sa páčia aj také naturálne medovníky, nemusia byť zdobené. Ale každý rok si vravím, že sa to už naučím, že to nemôže byť až také zložité. A ono to JE TAKÉ ZLOŽITÉ !! Alebo ja TAKÁ ĽAVÁ .. alebo za to “isto” môžu deti, nemám kľud 😀 ..

A dnes sme teda zdobili, nedala som si pokoj. Zapojila som aj chlapov, nech si cibria estetično. Ťažko hľadať rozdiely medzi infantilným a infantilným zdobením :)) Pozn.redakcie, ako nápoveda .. ja som ostala verná mojim obľúbeným farbám !
Tak skúste aj vy tento magický a starý recept. Budem držať palce nech nestvrdnú 😉
Pokračujeme čoskoro.
​Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.