Mini donutky

by admin
6 rokov ago
874 Views
Hello yellow..
Blíži sa deň detí a práve pre ne je tento recept ako stvorený. Ľutujem, že som tieto malé farebné kysnuté kolieska s dierkou (zvané donuty) nenapiekla na škôlkársku besiedku môjho staršieho pagáčika. Bola torta. A to už je celkom otrepané. Mini donutky budú určite vhodné aj na detské oslavy 🙂 .. Ok, tie farby, nič moc. Deti sú vraj po  nich hyperaktívne. Ale moje sú besné aj keby boli len o vode a o chlebe, čiže raz za čas dúfam neuškodí. Neviem, či nie som s mojím blogom sto rokov za opicami, ale jednoducho sladké aj menej zdravé veci k životu patria. Askéti sú aj tak poväčšinou mrzúti starí :)). S mierou všetko !
Čo by mala gazdinka mať, aby sa mohla pustiť do práce:
cesto:
350 g polohrubej múky
3 vajcia
10g čerstvého droždia
50 ml mlieka
30 g cukru
tri štipky soli
100 g masla
na polevu:
1 bielok
200 g práškového cukru
citrónová šťavaCesto si pripravíme deň vopred, v chladničke nám pomaly nakysne od večera do rána. „Buchtičky“ budú ako obláčik.
Do misy si dáme múku, rozmrvíme droždie a pridáme cukor a soľ. Cukru stačí 30g, keďže donutky budeme ešte polievať polevou, ktorá je sladká viac než dosť. Ak si prajeme donutky len také naturálne, do cesta dáme viac cukru, kľudne aj raz toľko.
Mlieko zmiešame s vajíčkami a zmes prilejeme k múke. Zapneme robot a necháme ho robiť si svoju prácu. Keď je cesto krásne jednotné, pridáme maslo pokrájane na kocky a miesime aspoň 5 minút. Cesto si zabalíme do fólie (nie na tesno, nech má miesto rásť) a necháme na noc v chladničke. Krásne sa nám s ním bude pracovať.
Zvyšok je už hračka. Potrebujeme len špeciálny plech či silikónovú formu na donuty.
Cesto si na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na 1 cm a vykrajujeme malé kolieska. Malou formičkou vykrojíme v strede malú dierku a šup do formy. Z tejto dávky sa mi podarilo urobiť 40 malých pampúchov.
Pečieme v rúre rozohriatej na 190 stupňov asi desať minút. Necháme vychladnúť na mriežke a už len dozdobíme polevou.
Poleva je na spôsob tej, ktorou zdobíme medovníky, plus/mínus.. Bielok trošku prešľaháme s trochou citrónovej šťavy a pridáme cukor. Miešame kým nemáme hladú hustejšiu hmotu. Tú si môžeme prifarbiť gélovými farbami, alebo ju necháme len tak, bielu.
​ 

Nabudúce ich pooblievam čokoládou, to tiež nemôže byť zlé. 😉 Skúste. Posledná foto.. dieťa sa sústredí a vyberá cukrovú posýpku :))
Pohár mlieka, šálka kávy.. čo viac si priať.
Do skorého pečenia,
Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.