Pekný deň!
Máme za sebou oslavný víkend nášho štvorročného junáka. Okrem mini pavlovových tortičiek sa podávala aj čokoládová pena, pre frankofónnych „mousse au chocolat“. Pokiaľ máte fóbiu zo surových resp. nedostatočne tepelne opracovaných vajíčok, recept preskočte. Ja som taká sladkofilka, že mne je jedno 😀 .. A francúzske mlsné jazyky to jedia bežne, bez ujmy na zdraví.. no.. sú trošku iní ako my, ale to by som surovým vajciam nepripisovala.. :))
Sú aj recepty, kde použijete sladkú smotanu, ale ako som spomínala, máme v rodine alergiu na BKM, čiže bez vajec je recept prijateľnejší.
Suroviny, ktoré potrebujete, sú len dve. Easy peasy.
Navážime si:
200g horkej čokolády
6 lyžíc studenej vody
6 vajec
Čokoládu si nalámeme a vložíme do hrnca. Pridáme vodu a na miernom ohni necháme rozpustiť. Bielka si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich s väčšou štipkou soli na hustý sneh. Žĺtky za pomoci mixéra po jednom zašľaháme do čokolády. Čokoládovú zmes pomaly zamiešame do bielkov. Všetko pekne jemne, nech nám vznikne krásna nadýchaná zmes. Máme viac možností ako pene zachladiť. Buď vcelku do väčšej misy, alebo do jednotlivých pohárov alebo.. keď chceme dezert na vysokej úrovni 😉 do čokoládových košíkov. Tie si vyrobíme tak, že silikónové košíky pooblievame z vnútra rozpustenou čokoládou a necháme poriadne v chlade stuhnúť. Silikón stiahneme a fancy košičky sú na svete.
Na záver pár malín a môžete sa zalizovať až za ušami. A také ľahké..
Na záver pár malín a môžete sa zalizovať až za ušami. A také ľahké..
Toľko dnešná rýchlovečka.
Nabudúce niečo sofistikovanejšie 🙂
So „skakavenia“.
Z.
Nabudúce niečo sofistikovanejšie 🙂
So „skakavenia“.
Z.