Osie hniezda

by admin
5 rokov ago
582 Views
Pekný februárový deň!
Vonku to zaváňa jarou, sa mi zdá.. Aj tulipány a iné jarné potechy sa už predávajú.. Poviem vám, dlho som odolávala a vravela si, že nebudem predbiehať. Som si v duchu stále  opakovala, že „neexistuje“.. Veď z čoho sa budeme tešiť keď príde jar už naozaj? Ale som ja duša netrpezlivá a neuveríte, dnes som si ich kúpila! Tak sa teším teda v predstihu.
K závanu „akože jari“ by sa mi hodil dáky cheescake, ale vybrala som si kysnuté cestíčko. V nedeľu som skúšala pľundrové cesto a croissanty z neho.. ale! Taká macherka ešte nie som, nedopadlo to presne podľa mojich predstáv a tak ponúkam recept na kysnuté cesto, ktoré isto zvládne aj začiatočník. K pľundrovmu prídeme postupne 😉 Tak poďme na vec!Pripravíme si:
500g polohrubej múky
250ml vlažného mlieka
30g droždia
80g kryštálového cukru
1 žĺtok
100g masla
1/4 lyžičky soli
(trstinový cukor, hrozienka a maslo do „plnky“)

Z vlažného mlieka, teda z jednej jeho časti (cca 100ml), droždia, lyžičky cukru a lyžičky múky si vymiešame kvások a 10 minút ho necháme prikrytý nakysnúť. Múku si preosejeme do misy, pridáme cukor, zvyšné mlieko, žĺtok, rozpustené vlažné maslo a nakysnutý kvások. Najlepšie je nechať miesenie na robot 🙂 .. ruky ostanú čisté a nebudú vás bolieť. Ale aj rukami sa samozrejme dá 🙂 Hlavne tam rukami primiešate lááásku ..
Hotové cestičko necháme v mise, jemne pomúčime a prikryté necháme v kľude nakysnúť, asi 40 minút. Ja som ho šupla pod perinu. Som počula, že „i tak še da“.
Kým čakáme, nenakúkame, nechávame sa prekvapiť. Ja som dnes bola mimoriadne prekvapená, narástlo nenormálne!
Rozvaľkáme, „posypeme“ kúsočkami masla, posypeme trstinovým cukrom, domácim vanilkovým cukrom, škoricou a hrozienkami. Nabudúce skúsim kakaom, deti budú viac motivované 😀 . Pevne zvinieme a nakrájame na asi 2cm hrubé slimáčiky. Nádhera, také bábiky :), ktoré ešte necháme 5-10 minút na plechu kysnúť. Na každé hniezdo / každý slimáčik / každú bábiku položíme ešte kúsoček masla a posypeme cukrom. Rúru si necháme vyhriať na 200 stupňov.
Plech šupneme do pece, 5 minút pečieme a teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme zhruba 20 minút.
Hotové voňavé pocukrujeme a jeme !! Najlepšie s výhľadom na tulipány ..
😉
Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.