Oškvarkové pagáče

by admin
3 roky ago
260 Views
Ahojte !
Nuž, nejako sa nám počasie vrátilo v čase, pripomína to skôr prelom októbra a novembra.. Preto možno tento recept. Uznajte, k čaju sa pýta niečo na zahryznutie.. a teda aby ste si nemysleli, že viem plytvať len s cukrom.. ohohoooo, ani poctivý tuk mi nie je cudzí 😀 .. dobre, aj sa trošku hanbím, že v dobe raw a bio a tak podobne prichádzam s takýmto “úpadkom”, ale k JESENI takéto výstrelky patria !! Dokonca mi chryzantémy do košíka skočili, tulipány sa ani nepohli.
Recept je tradične mimoriadne jednoduchý, zvládne aj žiak prvého stupňa ZŠ.
Nie sú to tie pagáče čo sa “lístkujú”. Toto sú ich “hutnejší” príbuzní. Aj postup pri ich príprave je jednoduchší.

Potrebujeme:
350 g hladkej múky
20 g droždia
1 dcl mlieka
2 žĺtky
200 g oškvarkov
lyžičku soli (či viac)
2 lyžice sladkej smotany
1 lyžica cukru​
Mlieko trošilinku prihrejeme, aby bolo vlažné. Zalejeme ním droždie zmiešané s cukrom a necháme trošku nakysnúť.
Medzitým do misy dáme múku, pomleté oškvarky, žĺtky so smotanou, soľ a nakoniec prilejeme kvások. Vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme a poprekladáme ako obálku (z každej strany k stredu). Necháme prikryté 45 min oddychovať.
Opäť rozvaľkáme a poprekladáme ako prvý raz. Necháme ďalšiu polhodinku stáť. Hotové cesto vyvaľkáme na cca 1,5 cm, nožíkom naznačíme jemne mriežku a vykrajujeme kolieska. Chcela som skúsiť aj kvietky, ale aby ste si nemysleli, že už mi na materskej úplne preplo, ostala som verná kolieskam 🙂
Potrieme žĺtkom a posypeme ľanovými semienkami, tekvicovými či rascou. Necháme ešte chvíľku podkysnúť a potom šup do pece. 200 stupňov cca 20 minút.
A potom si už len čaj uvaríme, do deky sa zamotáme, deťom tiež do úst dáme (nech máme aspoň chvíľu kľud) a premýšľame, ako sa dá z jesene do leta ultrarýchlo zhodiť aspoň 10 kíl … :))
Bye !
Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.