Pomarančové tartaletky

by admin
3 roky ago
606 Views

Nuž.. vyzerá to na koniec leta 🙁 .. a začiatok nového školského roka 🙂 ..
Obe moje deti nastupujú zajtra do škôlky, hurá!  Na materskej / rodičovskej bolo fajn, ale dosť bolo!! Kto má malé deti, chápe. Kto nie, pochopí časom..
No a teda aby sme slávnostne zavŕšili túto jednu životnú etapu, upiekla som túto roztomilosť. Chalani sa toho ani nedotknú, žiaľ, u nás má prednosť brumík a spol.. :(( snáď časom pochopia kvality maminej snahy.. Ale babka s dedkom a psy a muž a ja.. my si veru dáme!
Pomarančové tataletky sú úžasné. Sladké, kyselkavé, pekné.. Keď sa vám nechce babrať s formičkami, kľudne si môžete upiecť len jeden väčší koláč. Ale ja mám radšej také menšie koláčky. Každý má svoj a ani hostia nemôžu robiť drahoty (poznáte to, krenkujú sa, že “len taký malý kúsok mi odkroj”..).. to určite!
A príprava, ak si ju rozdelíte na viac krokov je taká jednoduchá!

Na mandľové cesto budete potrebovať:30g mletých mandlí
80g práškového cukru
100g hladkej múky
100g polohrubej múky
1 vajce
110g masla

Sypké suroviny si navážime a dáme do misy. Pridáme vajíčko a maslo nakrájané na kocky. Rýchlo vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na minimálne hodinu do chladničky.
Cesto si pripravujem vždy deň dopredu. Potom samotná príprava dezertu “vyznie” oveľa kratšie.
Odpočinuté cesto natlačíme do formičiek, ani hrubo, ani tenko. Pečieme na 170 stupňoch asi 30 minút. Necháme vychladnúť.

Na pomarančový krém budeme potrebovať:
šťavu z 4 pomarančov
100g cukru
80g masla
​4 vajcia

Vajcia rozbijeme do misky a s cukrom ich rozšľaháme. Pomaranče odšťavíme, šťavu privedieme s maslom k varu. Horúcou pomarančovou zmesou zalejeme vajcia, neprestávame metličkou šľahať (aby sa nám vajcia nezrazili).Vylejeme naspäť do hrnca a na miernom ohni privedieme k varu. Necháme mierne schladnúť a nalejeme na pripravené korpusy (korpus). Necháme vychladnúť a stuhnúť, hodinku-dve.

Na taliansky sneh potrebujeme:
2 bielka
130g cukru
40ml vody

Bielka dáme do misky robota a začneme mierne šľahať. Vodu s cukrom si uvaríme na sirup. Otáčky mixéra pri 115 stupňoch Celzia zvýšime na maximum a počkáme kým teplota sirupu stúpne na 120 stupňov. Sirup nalejeme na šľahajúci sa sneh a mixujeme cca 2-3 minúty alebo do mierneho vychladnutia zmesi.
​Snehom dozdobíme predpripravené tartaletky. Pre finálny touch môžeme flambovacou pištoľou “opáliť” špičky snehovej dekorácie.

Keby.. keby sa vám korpusy nedajbože polámali, alebo aspoň niektoré.. hlavu hore! Namiesto tartaletiek si spravte chutné poháriky. Cesto namrvíte na spodok pohára či misky a zvyšok už poznáte. Gazdinka sa vynájde, nie? 😉
Škôlkárska ručička musí byť 🙂 Našťastie, ovocie majú radi 😀

Prajem príjemný pohodový štart do nového školského roka..  DRŽME SI PALCE !!
Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.