Slimáčiky s vanilkovým „pudingom“

by admin
5 rokov ago
541 Views
Jáj decká, Veľká Noc za dverami, tešíte sa?? 🙂 Mňa tieto sviatky dáko hlboko neoslovujú, aj keď ide o najväčšie kresťanské sviatky.. nuž mne je to viacmenej jedno. Ja to skôr vnímam cez všetko čo kvitne, všade zeleno.. ten vzduch, tie jarné dni.. aj vajíčka mám rada. Na tvrdo, i maľované kraslice. Ale o vypekaní ako pred Vianocami nemôže byť ani reč. Ani doma sme nikdy nepiekli. Pamätám si len makovník a orechovník. Ani o svoju „líniu“ sa tým pádom nestrachujem.. keďže pečiem viac cez rok ako konkrétne na Veľkú Noc.. Údené ani šalát sa u nás tiež nepodáva.. čiže .. osí driek mi zostane 😀 😀 😀 ..
Tento rok to vidím na makronky a dáku kysnutú mlsku. Dnes som „oprobovala“ tieto „pudingové“ hniezda, na ktoré suším recept ešte z môjho „operovacieho“ pobytu v Luxemburgu. Snáď druhý pokus k sviatkom jari bude ešte vydarenejší ako dnešná premiéra.
Poďme teda na vec, budeme potrebovať:
na cesto:
400g hladkej múky
2 lyžice vanilkového cukru
60g cukru
25g droždia
4 vajcia
180g rozpusteného masla
3 lyžice mlieka
štipka soli či dvena „pudingový“ krém:
300ml mlieka
20g kukuričného škrobu
80g cukru
2 žĺtka
vanilkový struk
25g masla
hrozienka

Do misy si preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, droždie rozmiešané s mliekom, vajcia a rozpustené vychladnuté maslo. Ja to dávam spracovať do robota, aby ma rúčky neboleli. A aby sa mi nezašpinili, samozrejme. Cestíčko bude dosť lepkavé. Predsa len sa trochu zašpiníte, lebo cesto bude treba ešte poriadne spracovať na pomúčenej doske. Čím dlhšie ho budete spracovávať, tým lepšie. Ale zas nie pridlho, 10 minút by mohlo byť ok. Lenivší si vystačia aj s piatimiminútami 😉 Cesto vrátime do misy, prikryjeme a necháme v teple kysnúť také dve hodinky.
Na vanilkový puding si dáme variť mlieko a cukor a vanilkový struk. V troške mlieka, čo sme si nechali bokom, si rozmiešame škrob. Keď mlieko zovrie, pridáme doň škrob rozmiešaný v mlieku a miešame do zhustnutia. Odstavíme a ešte do horúceho rýchlo vmiešame žĺtka. Do vlažného primiešame maslo a necháme úplne vychladnúť. Buď miešame do vychladnutia, aby sa nám koža nespravila, alebo prikryjeme fóliou – tiež sa nám koža nespraví.
Vykysnuté cesto ešte premiesime, vyvaľkáme na obdĺžnik, potrieme pudingom, posypeme hrozienkami a zvinieme. Pokrájame na 7 hrubších osích hniezd, ktoré vložíme  do vymaslovanej tortovej formy. Jeden slimáčik do stredu a ostatných šesť okolo, ako taká kvetinka. Medzi slimáčikmi ostanú medzery, ktoré sa však pri kysnutí a pečení stratia, „pas de soucis“, „no problem“.. Necháme polhoďku podkysnúť a poďho do piecky !
Pečieme na vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Približne 30 minút. Upečené potrieme maslom. Komu by bolo málo sladké, pocukruje 🙂
Bon appétit !

Tak poďho vyskúšať, fajn alternatíva veľkonočného barančeka či mazanca či čo ja viem čoho 🙂 Ale aj obyčajné víkendové raňajky to môžu byť, len si treba privstať 😀
V nedeľu maľujeme s mojimi šibačmi vajíčka, možno sem dáku fotodokumentáciu prihodím, uvidíme..
Páčko,
​Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.