Tartaletky s limetkovým mascarpone krémom

by admin
5 rokov ago
1501 Views
A som tu zas!
Nie že by už bola sezóna jahôd, ale keďže sú dostupné už celý rok, tak môžete na ne dostať chuť kedy si zmyslíte. Ako macocha z rozprávky o dvanástich mesiačikoch. Nie sú síce také chutné ako tie letné, „ozajstné“ jahody, ale určite nimi nepohrdnem. Tentoraz som ich skombinovala so sviežou chuťou limetky. Ešte teraz cítim tú vôňu limetkovej kôry.. och. Najbližšie určite uvarím aj limetkový „curd“ či po našom puding. Šípim, že bude lepší ako ten citrónový.
​Inak tartaletky sú tak s prepáčením „primitívny“ recept, že mi je až smiešne ich ako recept uvádzať. Nezaberie to ani toľko času, ako by sa mohlo zdať. A mám skúsenosť, že sa ľudia idú zadrhnúť, jaj, sorry za ten expresívny výraz. Je to tak ! A pokiaľ ide o „dizajn“, je tu milión možností ako sa kreatívne vyblázniť. Choďte do toho !!
Na samotný korpus som tentoraz použila:
100g zmäknutého masla
200g hladkej múky
1 vajce
2 kopcovité lyžice domáceho vanilkového cukru
strúhaná kôra z jednej limetky
Na krém:
120ml šľahačkovej smotany 33%
250g mascarpone
šťava z jednej limetky
cukor by očko, podľa chuti
Zo surovín na cesto vymiesime cesto a dáme ho na hodinku-dve do chladničky.
Keď si odpočinie, vtlačíme ho do formičiek na tartaletky. Komu by sa lenilo, môže urobiť jeden veľký koláč. Pečieme do zlatova, cca 20 minút. Upečené vyklopíme a necháme vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 11 košíkov s priemerom cca 5cm.
Krém vymiešame z mascarpone, smotany a cukru. Nakoniec pridáme šťavu z limetky a cukrárskym vreckom navrsrtvíme do pripravených korpusov. Tentoraz som urobila z krému také „hniezdočká“ a do nich naložila pokrájané jahody, ktoré som v miske tiež zmiešala s limetkovou šťavou.
Proste dezert jak lusk, žiadne prekombinované chute, len čistá sviežosť na jazyku ..
Snáď sa vám dezert pozdáva. Ide Veľká Noc, určite to stojí za pokus. Je to efektné a pritom úúúplné easy.
Všetkých pozdravujem,
​Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.