Hello!
Všetci po sviatkoch pri chuti, poďme rýchlo niečo piecť 🙂
Dnes to bude trojmliečny koláč podľa Dity P. Poznáte? Nebodaj nie? Je to úžasná autorka kuchárskych kníh, pre mňa niekto ako česká Nigella. Jej knihy sa čítajú ako beletria. Občas v nich listujem a čítam si, aj keď nehľadám recept. Len tak. Tak trochu poézia pre kulinársku dušu. Určite odporúčam..
O koláči tres leches som počula už viackrát. A tak nebolo o čom, už som chcela vedieť čo je to za zázrak. Reprezentuje španielsku a mexickú sladkú kuchyňu.
Pre mňa bol hlavne zázrak, že moje deti to jedli !! (ako som spomínala, moje koláče u nás veľmi na odbyt nejdú, vždy sa musím OBETOVAŤ ja !! )..
Na Ditin koláč tres leches budete potrebovať:125 g hladkej múky
1/4 lyžičky soli
1 a pol lyžičky prášku do pečiva
150 g krupicového cukru + 50 g krupicového cukru
5 vajec
80 ml mlieka
lyžička vanilkového extraktu
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
1 konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka
50 ml šľahačkovej smotany
lyžica rumu (ak pečieme deťom netreba)
šľahačka na ozdobu
Múku zmiešame so soľou a práškom do pečiva.
Žĺtky vymiešame so 150 g cukru až do biela. Primiešame mlieko a vanilkový extrakt. Do žĺtkovej zmesi vmiešame múčnu zmes. Z bielkov vyšľaháme sneh a postupne primiešame 50 g cukru a miešame kým sa cukor nerozpustí a sneh nie je krásny tuhý. Stierkou vmiešame po častiach sneh do cesta. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dita odporúča rozmer plechu 23 x 33 cm. Ja som použila o máličko väčší. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 35 – 40 minút. Výsledok skontrolujeme špajdlou či špáradlom.
Cesto vyklopíme, stiahneme papier a vrátime späť na plech. Necháme vychladnúť, vychladnuté popicháme vidličkou a rovnomerne zalejeme mliečnou zmesou (kondenzované mlieka a smotanu zmiešame dokopy). Necháme odležať, ja som nechala celú noc. Pred podávaním potrieme šľahačkou a posypeme mandľovými lupienkami, kakaom, ozdobíme ovocím.. čo len chceme. Ja som z cesta vykrojila formičkou kvetinky 🙂
Mňam! Už len čierna káva, nohy na stôl a veget ..
Z.