ultračokoládový koláč

by admin
5 rokov ago
666 Views

Pekný nedeľný podvečer vám prajem!
Akože čokoláda nie je u mňa top topov.. ale čokoládový koláč nemôže byť nikdy na zahodenie! Či sa mýlim? Hlavne teraz, keď sa skoro stmieva, vonku zima.. určite sa viac hodí „hutnejší“ dezert, niečo viac ako ovocie so šľahačkou 🙂 Horúca káva k tomu a jesenný splín nemá šancu. Aspoň kým je tanier plný a káva teplá.. Ďalej už za šťastie neručím.. 😉
Na obrázkoch sa hrdo vynímajú aj makronky, na tie recept v repertoári ešte nemám.. Tiež sú čokoládové, len z polovičnej dávky .. aby som nevyšla pred Vianocami z cviku 🙂 you know?! 😉 Druhú polovicu mandlí som šupla do tohoto ultračokoládového dezertu.

Poďme teda k veci!

Potrebujeme:
200g horkej čokolády (najmenej 50%)
200g masla
100g hnedého cukru
tri štipky soli
4 vajcia
100g mletých mandlí

 

Trúbu si rozohrejeme na 180 stupňov.
Čokoládu nalámeme, maslo pokrájame a dáme spolu do vodného kúpeľa roztopiť. Dáme bokom.
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. Bielky so soľou vyšľaháme do tuhého snehu. Vlažnú čokoládovo-maslovú zmes nalejeme k žĺtkom, pridáme mandle a vymiešame. Nakoniec vmiešame zľahka tuhý sneh. Ak by som túto vysoko „diétnu“ záležitosť pripravovala len dospelým, určite by som priliala lyžičku-dve amaretta či inej dospeláckej lahôdky… podľa chuti..
Vylejeme do tortovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.
Pečieme 30, maximálne 35 minút. Koláč netreba, priam neslobodno úplne prepiecť. Na vrchu sa spraví kôrka a pod ňou má byť vláčny. Najlepšie si ho upiecť deň vopred, nechať ho odležať.. Ale stačí nechať vychladnúť, netreba sa trýzniť.
Pred servírovaním posypeme kakaom :O
Takže takto, priatelia.. Myslím, že čoskoro sa začnem venovať čisto vianočným záležitostiam, vianočnému pečeniu myslím. Najprv však došijem adventný kalendár. Určite mu venujem jeden post 🙂
Pekný začiatok nového týždňa, hlavne sa nezabudnite niečoho dobrého najesť! 😉
​Z.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.