Veterníčky Paris-Brest

by Zuzka Koščová
4 mesiace ago
160 Views

Tak, máme tu niečo z francúzskej cukrárne. Pre zmenu, aby sme sa už všetci z tých makroniek nepototkovali 🙂 Možno sú najslávnejšie, ale ani z ďaleka najúžasnejšie čo Francúzi ponúkajú. Originál z francúzskej cukrárne má tvar kolieska, ja som urobila malé buchtičky. Videla som už aj “les éclairs” a la Paris-Brest. Je to v podstate jedno. Základ je, aby sa vám podarilo cesto 🙂

Krém sa zvykne robiť s kávovou príchuťou, ale keďže napríklad my máme živé deti aj bez kávy, túto variáciu som vymenila za obyčajnú, vanilkovú.

 

Začneme prípravou “kôrky“, ktorá k dezertu neodmysliteľne patrí:

  • 30g masla
  • 40g múky
  • 40g kryštálového cukru

Spolu zmiešame a medzi papierom na pečenie vyvaľkáme natenko. Vložíme aspoň na polhodinu do chladničky.

Na cesto budeme potrebovať:

  • 100g vody
  • 60g mlieka
  • štipka cukru
  • štipka soli
  • 75g masla
  • 90g hladkej múky (išlo mi to aj s polohrubou)
  • 130g vajec (cca 3ks)

Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.

Ide o klasické odpaľované cesto. Do hrnca dáme mlieko, vodu maslo, cukor, soľ a privedieme k varu. Odstavíme, pridáme múku a zmiešame. Vrátime na oheň a rýchlo miešame, kým sa cesto neodlepuje od stien hrnca. Hotovo. Cesto prenesieme do studenej misy a premiešavaním necháme vychladnúť do vlažna. Najlepšie je ak máme samostatne stojaci mixér. Za stáleho miešania pridávame vajce po vajci až kým nie je cesto hladké a lesklé. Prenesieme do vrecka s hladkou špičkou a na plech s papierom na pečenie striekame menšie “guľky” (v rúre narastú). Z vyvaľkaného cesta, ktoré sme zatiaľ chladili vykrojíme kolieska s primerom o niečo menším ako máme buchtičky na plechu. Na každý “veterníček” položíme koliesko. Dáme piecť. Prvých 7-8 minút neotvárame dvierka rúry, aby nám buchtičky nespľasli. Po 7-8 minútach znížime teplotu a dopekáme pomaly, aby sa upieklo aj cesto vo vnútri. Keď sa nám už zdá, že veterníčky súpekne zlaté, vypneme rúru a necháme ich ešte pri otvorených dvierkach takých 10 minút “dosušiť”.

Necháme vychladnúť.

Takzvaný “creme patissiere” na svoju prípravu vyžaduje:

  • 500ml plnotučného mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 100g cukru
  • 40g kukuričného škrobu alebo dobrého vanilkového pudingu
  • 70g masla
  • 160g zmäknutého masla

Mlieko privedieme takmer k varu. Žĺtky zmiešame so škrobom a cukrom. Časť mlieka prilejeme za stáleho miešania k žĺtkovej hmote. Žĺtky s mliekom prilejeme k vriacemu mlieku a uvaríme hustý “puding”. Odstavíme. Primiešame 70g masla a necháme vychladnúť. Najlepšie prikryté fóliou, aby sa nám na pudingokréme nevytvorila “šupka” 🙂 160g masla izbovej teploty vymiešame a pridáme k vychladnutému pudingokrému.

Do originálnych Paris Brest veterníkov patrí “nugátová” hmota, tzv.praliné. No a keďže to nie je u nás až také dostupné, postačí nám buď kvalitná oriešková nátierka, alebo ganache z mliečnej čokolády.

Buchtičky prekrojíme, naplníme krémom, do stredu dáme trošku nugátovej pasty či “nutely” a prikryjeme. Jemne pocukrujeme práškovým cukrom a nebo na Zemi je tu !

Mňam :))

Kto skúsi???

Tak dobrú chuť,

Z.

PS: zo zvyšných bielkov si môžete upiecť už spomínané makronky :)))

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.