Tak, máme tu niečo z francúzskej cukrárne. Pre zmenu, aby sme sa už všetci z tých makroniek nepototkovali 🙂 Možno sú najslávnejšie, ale ani z ďaleka najúžasnejšie čo Francúzi ponúkajú. Originál z francúzskej cukrárne má tvar kolieska, ja som urobila malé buchtičky. Videla som už aj „les éclairs“ a la Paris-Brest. Je to v podstate jedno. Základ je, aby sa vám podarilo cesto 🙂
Krém sa zvykne robiť s kávovou príchuťou, ale keďže napríklad my máme živé deti aj bez kávy, túto variáciu som vymenila za obyčajnú, vanilkovú.
Začneme prípravou „kôrky„, ktorá k dezertu neodmysliteľne patrí:
- 30g masla
- 40g múky
- 40g kryštálového cukru
Spolu zmiešame a medzi papierom na pečenie vyvaľkáme natenko. Vložíme aspoň na polhodinu do chladničky.
Na cesto budeme potrebovať:
- 100g vody
- 60g mlieka
- štipka cukru
- štipka soli
- 75g masla
- 90g hladkej múky (išlo mi to aj s polohrubou)
- 130g vajec (cca 3ks)
Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.
Ide o klasické odpaľované cesto. Do hrnca dáme mlieko, vodu maslo, cukor, soľ a privedieme k varu. Odstavíme, pridáme múku a zmiešame. Vrátime na oheň a rýchlo miešame, kým sa cesto neodlepuje od stien hrnca. Hotovo. Cesto prenesieme do studenej misy a premiešavaním necháme vychladnúť do vlažna. Najlepšie je ak máme samostatne stojaci mixér. Za stáleho miešania pridávame vajce po vajci až kým nie je cesto hladké a lesklé. Prenesieme do vrecka s hladkou špičkou a na plech s papierom na pečenie striekame menšie „guľky“ (v rúre narastú). Z vyvaľkaného cesta, ktoré sme zatiaľ chladili vykrojíme kolieska s primerom o niečo menším ako máme buchtičky na plechu. Na každý „veterníček“ položíme koliesko. Dáme piecť. Prvých 7-8 minút neotvárame dvierka rúry, aby nám buchtičky nespľasli. Po 7-8 minútach znížime teplotu a dopekáme pomaly, aby sa upieklo aj cesto vo vnútri. Keď sa nám už zdá, že veterníčky súpekne zlaté, vypneme rúru a necháme ich ešte pri otvorených dvierkach takých 10 minút „dosušiť“.
Necháme vychladnúť.
Takzvaný „creme patissiere“ na svoju prípravu vyžaduje:
- 500ml plnotučného mlieka
- 6 žĺtkov
- 100g cukru
- 40g kukuričného škrobu alebo dobrého vanilkového pudingu
- 70g masla
- 160g zmäknutého masla
Mlieko privedieme takmer k varu. Žĺtky zmiešame so škrobom a cukrom. Časť mlieka prilejeme za stáleho miešania k žĺtkovej hmote. Žĺtky s mliekom prilejeme k vriacemu mlieku a uvaríme hustý „puding“. Odstavíme. Primiešame 70g masla a necháme vychladnúť. Najlepšie prikryté fóliou, aby sa nám na pudingokréme nevytvorila „šupka“ 🙂 160g masla izbovej teploty vymiešame a pridáme k vychladnutému pudingokrému.
Do originálnych Paris Brest veterníkov patrí „nugátová“ hmota, tzv.praliné. No a keďže to nie je u nás až také dostupné, postačí nám buď kvalitná oriešková nátierka, alebo ganache z mliečnej čokolády.
Buchtičky prekrojíme, naplníme krémom, do stredu dáme trošku nugátovej pasty či „nutely“ a prikryjeme. Jemne pocukrujeme práškovým cukrom a nebo na Zemi je tu !
Mňam :))
Kto skúsi???
Tak dobrú chuť,
Z.
PS: zo zvyšných bielkov si môžete upiecť už spomínané makronky :)))