Vianočná torta

by admin
6 rokov ago
1551 Views
Nuž kakaovníci zlatí ! Už sa to tu ligoceee, už len pečiem ! Už ma čakajú len parížske rožky a dáke makronky .. a mám to v kapse 🙂 Aj táto maková torta mohla byť nežnými makronkami nazdobená.. lež to by som si nemohla vyhodiť hladkú 10mm špičku ! Taká som ja majsterka, že až jednu som mala.. Tak musím počkať, kým mi dorazia až dve nové :)) Ale tento recept nepočká, tak poďme naň !!
Torta je dosť že sladká, preto ak nie ste až takí sladkomilovia ako ja, z cukru uberte.
Potrebujeme nasledovné:

Korpus:
7vajec
8 lyžíc cukru
120g mletého maku
50g polohrubej múky
malá lyžička prášku do pečiva
lyžička mletej škoriceŽĺtky vymiešame s cukrom do takmer bielej peny, prisypeme mak zmiešaný s múkou, škoricou a práškom do pečiva a nakoniec zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Šup do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 150 stupňov na takú hodinku. Kontrolujeme, ak nám náhodou cesto hnedne príliš rýchlo a vnútri je ešte surové, prikryjeme alobalom. Upečené nožom oddelíme od formy a necháme vychladnúť a odpočívať na doske či väčšom tanieri.

Krém a plnka:
500g mascarpone
120ml šľahačkovej smotany
lyžíčka vanilkového cukru
2 lyžice slaného karamelu
200g brusníc
120g cukru
3lyžice vody

Oddýchnutý korpus prekrojíme na polovicu. Šľahačku vymiešame do polotuha, pridáme mascarpone, cukor a slaný karamel. Vymiešame do hladka. Na brusnicovú „omáčku“ podusíme brusnice s cukrom a vodou,kým nezmeknú a nemajú konzistenciu redšieho lekváru. Mňam!
Na korpus nanesieme 3/4 krému, naň rozprestrieme brusnicovú masu a priklopíme druhou polkou korpusu. Jemne pritláčíme. Tortu obtrieme zvyšným krémom a dáme na noc do chladu. Hotové dozdobíme karamelom, brusnicami, čím len chceme.
Slaný karamel sa vraj dá kúpiť aj hotový. Ale! Nie je žiadna veda si ho uvariť aj doma. Ja ho robím najradšej zo slaného masla, je to také autentické. Vo Francúzsku sa predáva pod názvom „caramel au beurre salé“. Podľa mňa karamel dosolený je americký výmysel.. nič proti, ale keď sa povie slaný karamel mne naskočí v mysli ten francúzsky. Toľko odbočka..

Ak neviete ako na karamel, tak takto:
200g kryštálového cukru necháme rozpustiť na svetlohnedý karamel. Miešame čo nám sily stačia, aby nám neprihorel a nezhorkol. Pridáme 100g slaného masla (s morskou soľou je top!). Pozor, bude vám to silno bublať. Keď sa nám maslo rozpustí, pomaly začneme prilievať smotanu. Opäť to bude u vás ako u Gargamela v laboratóriu, ale nič to. Bubliny ustanú a zmes ešte povaríme minútku-dve. Hotovo. Nalejeme do pohárika. Je nutné nechať karamel úplne vychladnúť. Týždeˇvám to v chlade isto vydrží. Aj keď pochybujem.. 🙂
Tak ak skúsite, dajte vedieť. Ak nie, sledujte ďalší recept.
🙂
​Z.

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.